Nazleen's FotoPage

By: Nazleen Mohd Emran

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  >  >>]    [Archive]
Friday, 21-Aug-2009 07:33 Email | Share | | Bookmark
Salam Ramadhan Penuh Barokah

 


Alhamdullillah;

Setelah setahun, kini tetamu setiap muslimin/ muslimat telah hadir membawa seribu keberkatan. Segala puji bagi Allah yang menciptakan sekalian alam.

Allah SWT berfirman :

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمْ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ
“Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kalian berpuasa, sebagiamana telah diwajibkan atas orang-orang sebelum kalian agar kalian menjadi orang yang bertaqwa”. (Al-Baqoroh:183)

Dari Salman Al-Farisi ra. berkata: “Rasulullah shalallahu ‘alaihi wa sallam berkhutbah pada hari terakhir bulan Sya’ban: Wahai manusia telah datang kepada kalian bulan yang agung, bulan penuh berkah, didalamnya ada malam yang lebih baik dari seribu bulan. Allah menjadikan puasanya wajib, dan qiyamul lailnya sunnah. Siapa yang mendekatkan diri dengan kebaikan, maka seperti mendekatkan diri dengan kewajiban di bulan yang lain. Siapa yang melaksanakan kewajiban, maka seperti melaksanakan 70 kewajiban di bulan lain. Ramadhan adalah bulan kesabaran, dan kesabaran balasannya adalah surga. Bulan solidaritas, dan bulan ditambahkan rizki orang beriman. Siapa yang memberi makan orang yang berpuasa, maka diampuni dosanya dan dibebaskan dari api neraka dan mendapatkan pahala seperti orang orang yang berpuasa tersebut tanpa dikurangi pahalanya sedikitpun ». kami berkata : »Wahai Rasulullah shalallahu ‘alaihi wa sallam Tidak semua kita dapat memberi makan orang yang berpuasa ? ». Rasul shalallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:” Allah memberi pahala kepada orang yang memberi buka puasa walaupun dengan satu biji kurma atau seteguk air atau susu. Ramadhan adalah bulan dimana awalnya rahmat, tengahnya maghfirah dan akhirnya pembebasan dari api neraka (HR Al-‘Uqaili, Ibnu Huzaimah, al-Baihaqi, al-Khatib dan al-Asbahani).

Semoga kita sama-sama berusaha meningkatkan diri dan melipat gandakan amalan sepanjang bulan yang mulia ini, InsyaAllah,

Salam Ramadhan dari kami;
Mohd Ridzal
Nazleen &
Nadzreen Fateha


Wednesday, 3-Jun-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
Trip to Bandung, Indonesia 11 Mei 2009

Ke pasar baru! Kali nih cari kain pasang yang nenek pesan. Shok jugak memilih sebab kita duduk jer, dilayan ngan air kotak, pastu kain murah2. Ibu da beli sampai 3 pasang. Hehe.... yalah sekali-sekala membeli. Ibu ngan abah beli baju sepasang, yayang pun beli gak. Osh Kosh lagik.

Kita cari barang-barang yang sesuai dibawak balik sebagai cenderahati. Ada songkok, beg, t-shirt dan macam-macam lagi. Kawan ibu pesang baju renang muslimah lagiks. Memang murah.

Balik dari pasar baru singgah kat Kartika Sari beli kek kukus. Cuaca hari nih hujan so we decide balik awal ke hotel sebab nak kena kemas barang untuk balik besok. Flight esok kul 6.50pagi, so kul 4.00 dah kena bangun. So to all of you yang plan nak ke Bandung, Indonesia siapkan saja ongkosnya. Bukan apa frankly speaking kat sini memang harga murah and berbaloi. Jangan bimbang bawak anak-anak as long as you stick in group. So any plan untuk pegi tempat lain ke adik Nutt? Hehe.... jauh perjalanan luas pemandangan.

Having trouble updating the photo in this page. Jadi gambar dah diupload kat my facebook: nazmear@yahoo.com.

Enjoy your life while you still can!


Tuesday, 2-Jun-2009 08:03 Email | Share | | Bookmark
Trip to Bandung, Indonesia 10 Mei 2009

Hari factory outlet lagi. Kali nie kami berjalan dari satu kedai ke satu kedai. Donatello, edward, victoria, hish.. macam-macam lah. Tak tersebut rasanya. Tak worry sebab semuanya dekat2. Hari nie tak begitu excited sebab mungkin dah laaamaa sangat rasanya duduk kat sini, hehe....... Kita banyak masuk kedai tapi keluar empty handed because rasa cam takde apa sangat leh beli. Tapi sebenarnya hitung2 jugak takut lari budget.

Tengahari ke Rumah Mode. Tempat nih memang cantik. Decoration ala-ala Bali gitu. Tapi memang tersangatlah ramai orang disini. Hari nie balik awal sebab esok last day nak shopping jadi simpan2 la duit tuh sikit yer....


Monday, 1-Jun-2009 06:42 Email | Share | | Bookmark
Trip to Bandung, Indonesia 9 Mei 2009

Hari ketiga adalah hari untuk ke segala macam factory outlet. First, ke ParfuMart. Kedainya simple but semerbak harum. Segala parfume diatur kemas dalam botol-botol tidak berlabel. Pekerja yang menjaga pun muda-muda dan surprisingly they know what the smell on an empty piece of paper. Bagus kalau bawak botol parfume kosong sebab dia boley refill kan dengan harga yang tersangatlah murahnya sekitar 10 - 50 ringgit jer bergantung kpd saiz botol. Lama gak kat sini. Ibu and abah grap a bottle each and belikan Acu satu sebab acu memang suka parfume.

Lepas tu kita ke TOKO TIGA. Wow, memang kat sini tempat licensed original jeans made in bandung. Baju T-shirt, jaket semua ada. Kat sini leh alter jeans gratis. interior dia konsep kedai dalam taman. Siap ada air terjun lagik. Ibu ngan abah beli jaket. Pastu carikan baju t-shirt untuk atuk. Makan tengahari, nasi padang tapi Yayang muntah mungkin sebab banyak sangat makan telur atau loya sebab selsema. Kami gerak ke Grande factory outlet lepas makan tengahari.Kat sini ada baju bebudak berjenama dan cantik-cantik belaka. Yayang dapat baju baru, warna purple. terpaksalah beli sebab yayang kena tukar baju. Lama gak shop kat sini pastu gerak ke Terminal Tas, kita jer pun yang dok sini lelama sebab yang lain-lain dah bley jalan kaki sendiri pegi ke factory2 outlet yang berhampiran.

Malam kita makan kat restoran yang agak moden. Sebenarnya nak gi makan kat Dapur Sangkuriang tapi terpaksa tempuh jem dan bila sampai parking dah full sebab ada 2 - 3 bas persiaran kat situ. Jadi terpaksa cari port lain. Nasib baik Pak Ahmad banyak contact. Fuh, kita order makanan agak mewah jugak. Yang best begedil jagung and sup ikan. Kat sini ayam kena pangkah sebab ada desas-desus kata dia campur ngan daging tikus. Wallahua'lam....

So balik la kita untuk beradu dan menunggu hari esok, hari last untuk jenjalan.




Sunday, 31-May-2009 01:27 Email | Share | | Bookmark
Trip to Bandung, Indonesia 8 Mei 2009

Hari kedua di Bandung. Pagi kul 8.30 kat sini memang dah terang benderang. Breakfast nasi goreng ngan tiga hirisan hot dog. Kat sini takde buffet al maklum budget hotel. Yayang berselera makan. Destinasi pertama pg nih is money changer. Fuh.. money changer cam bank. Pekerja pun beruniform. Ada calling no. lagi. jauuuuuuuh beza ngan money changer kat Malaysia, dok kat balik palang besi cam penjara ngan muka pekerja cam hampeh.

Pas masing-masing dah jadi 'jutawan' (duit Rph) kami pun dengan hati yang sangat senang bergerak ke Pasar Baru. Tempat nih lebey kurang cam pasar payang/ siti khadijah la. Kalau nak cari kain pasang/ sulam/ kerawang bagai/ lace dan telekung yang memang cantik-cantik sinilah tempatnya. Bayangkan harganya sekitar 50,000 hingga 150,000 Rph atau RM17 - RM50 ajer. Memang heaven. Untuk hari pertama nie kita survey dulu, riki mana yang patut. NNt hari keempat nak datang lagi. Ibu cuma beli kain pasang sulam ajer untuk buat baju raya.

Kat sini kena hati-hati, pencopet wanita pun ada. Yang menjaja kendong and tarik dalam troli pun ramai. Kalau tak nak beli jgn nak tawar-tawar sebab nanti die ngan kengkawan die akan ikuuuuttt kita. Yayang cam tak selesa and gelisah mungkin masih kurang sihat. So kami pun duduk dalam keta. Ibu da pun makan ubat demam jadi mengantuk. Kita semua tido... Makcik-makcik lain tuh sibuk bershopping.

tengahari gi makan nasi padang. Lauk tak agak2, banyak giler tapi harga untuk 6 orang dalam rm45. Lepas amik derang dari pasar dah petang jadi sebelum balik hotel cari tempat makan dulu. Memang cantik kedai kat sini. Bagi derang kalau tak cantik nnt orang tak nak masuk. Pastu kita terus balik bilik and berehat. Tomorrow is another day, so kena simpan tenaga.


[<<  <  [1]  2  3  4  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net